Hudson Cybertec betrokken bij cyber security in de ontwikkeling van gigantisch olieveld

Het Johan Sverdrup olieveld is één van de grootste Noorse olievelden en de grootste offshore olievondst in de Noordzee in 30 jaar. Na volledige ontwikkeling, wordt er verwacht dat het enorme olieveld 550-650 duizend vaten olie per dag kan produceren. De exploitatie van het veld is één van de belangrijkste industriële projecten in Noorwegen voor de komende 50 jaar. De initiële investering voor de eerste fase wordt geschat op ongeveer € 13,5 miljard. Naar verwachting zal het Johan Sverdrup fieldcenter in bedrijf gaan tegen het einde van 2019 met een geschatte levensduur van 50 jaar. Het fieldcenter zal worden gevestigd op de Utsira High in de Noordzee, 155 kilometer ten westen van Stavanger, met een waterdiepte van 110-120 meter.

Statoil is de exploitant van de installatie. In de eerste ontwikkelingsfase zal het centrum bestaan uit vier platformen. Ieder platform krijgt zijn eigen functie. Er zal een boorplatform, productieplatform, riser platform en een platform met woonmodules zijn. De platforms zullen worden ontwikkeld door aannemers Aker Solutions, Kværner/KBR en Aibel.
Aker Solutions, wereldwijd leverancier van producten, systemen en diensten aan de olie- en gasindustrie, heeft haar hoofdkantoor in Oslo, Noorwegen en houdt toezicht op de engineering van het fieldcenter. Zij zullen tevens engineering en inkoop verzorgen voor de platformen, die worden gebouwd door Samsung Heavy Industries.

Hudson Cybertec, wereldwijde security solution provider voor de Operationele Technologie ( OT ), is door Aker Solutions geselecteerd om een Risk and Vulnerability Assessment uit te voeren op het ontwerp van de ICT-infrastructuur voor het volledige Johan Sverdrup fieldcenter, met inbegrip van alle technische systemen van het volledige fieldcenter en de onshore en offshore verbindingen. Het Risk and Vulnerability Assessment zal betrekking hebben op de technische ICT-apparatuur en technische installaties die deel uitmaken van de field engineering voor alle vier de platformen. Het omvat alle technische netwerken van het fieldcenter, van netwerken en systemen die betrokken zijn bij het boren, de productie en het transport, tot veiligheidssystemen en verbindingen met de platformen.

Over Aker Solutions

Aker Solutions is een wereldwijde leverancier van producten, systemen en diensten aan de olie- en gasindustrie. Zij creëren oplossingen om energie veilig en duurzaam te ontsluiten voor toekomstige generaties. Hun technische expertise en sterke partnerships leveren energiebedrijven wat ze nodig hebben om te slagen. Aker Solutions heeft een lange geschiedenis van engineering voor de meest veeleisende omgevingen, waarvan de aanpak enorme prestaties levert voor klanten en aandeelhouders wereldwijd. Het bedrijf telt ongeveer 16.000 medewerkers in ongeveer 20 landen Bezoek www.akersolutions.com voor meer informatie.

Over Statoil

Statoil ASA is een Noorse multinational, een olie- en gasbedrijf met het hoofdkantoor gevestigd in Stavanger, Noorwegen. Het is een volledig geïntegreerde oliemaatschappij met activiteiten in zesendertig landen. Op basis van omzet, is Statoil door Forbes Magazine (in 2013) als ’s werelds elfde grootste olie- en gasbedrijf geplaatst en als zesentwintigste grootste bedrijf, onafhankelijk van de industrie, door de gemaakte winst ter wereld. Het bedrijf heeft ongeveer 23.000 medewerkers. Statoil is de grootste operator op het Noorse continent, en een licentiehouder van tal van olie- en gasvelden. De installaties op het vaste land van Noorwegen zijn actief binnen gebieden zoals de behandeling van gas, ruwe olie ontvangst, raffinage en methanol productie. Bezoek www.statoil.com voor meer informatie.

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.