De IEC 62443 norm biedt organisaties richtlijnen voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen. De norm adresseert de belangen van alle stakeholders (asset owners, system integrators en leveranciers), en de bijdrage die zij aan een betere digitale weerbaarheid kunnen leveren. Het normenkader is hieronder visueel weergegeven.

Het normenkader bestaat uit vier categorieën:

  1. General
  2. Policies en Procedures
  3. System
  4. Component

IEC 62443 1-X: General
Bevat algemene informatie omtrent concepten, modellen en terminologie. Met deze normen wordt de basis gelegd waarop de andere normen categorieën, zoals Policies & Procedures, System en Component, gebaseerd zijn.

IEC 62443 2-X: Policies & Procedures
Deze categorie is gericht op de End Users & Solution Providers en behandelt o.a. de verschillende aspecten rondom het creëren en onderhouden van een effectief cybersecurityprogramma en securityvereisten, die een End User oplegt aan toeleveranciers.

IEC 62443 3-X: System
De System categorie is gericht op de technische vereisten voor de ontwikkeling van systemen. Centraal hierin staat het risico gedreven nemen van maatregelen, het ontwikkelen van een zone en conduit-model en de technische maatregelen die daarbij passen.

IEC 62443 4-X: Component
De laatste categorie omvat technische richtlijnen voor de ontwikkeling van IACS-componenten door leveranciers en ontwikkelaars. Daarnaast kan deze normencategorie System Integrators en End Users helpen bij de aanschaf van veilige componenten voor gebruik in hun systemen.

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.