Norwegian oil and gas industry increases cyber security knowledge

Norwegian flag

Last November, Hudson Cybertec gave a 3-day cyber security training to companies in the Norwegian Oil & Gas industry, in Sandvika, Norway. The training was held from November 8 to 10  and was held by request of DNV-GL. The participating companies to the training are united in a Joint Industry Project (JIP), which is a sector-wide initiative for the practical use of the IEC 62443 standard in the oil and gas industry

Participants to the training came from oil & gas companies Lundin, Shell and Statoil. Furthermore employees from ABB, Emerson, Honeywell, Kongsberg Maritime, Siemens, Aker Solutions and DNV-GL participated in the training.

During the training cyber security for the Industrial Automation & Control Systems (IACS) was handled, something all participating companies have to deal with. The IEC 62443 Cyber Security standard for IACS environments was handled extensively and indepth. Main goal of the training was to give all participants a common basis to further build upon the the JIP.

Embracing the IEC 62443 standard by JIP is yet another confirmation that the standard plays in increasingly important role in cyber security for IACS environments. The market demand is further expanding, not only from within the oil & gas industry, but from other critical infrastructure sectors as well. End-users, suppliers of IACS systems and system integrators increasingly see the big advantages that the IEC 62443 standard has to offer. End-users have increasing demands to their suppliers and system integrators, for a demonstrable knowledge about the IEC 62443 standard and support thereof. Adopting the IEC 62443 allows them to communicate their cyber security demands and wishes in a uniform way to suppliers and system integrators, allowing end-users to manage cyber security of their IACS environments.

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.