Monitoring van Operationele Technologie: van luxe naar noodzaak – OT Insight

Monitoring van de Operationele Technologie (OT) binnen uw organisatie is allang geen luxe meer, maar bittere noodzaak. Om grip te krijgen en houden op hetgeen zich afspeelt op de netwerken binnen uw OT-omgeving is het van groot belang te weten welke communicatie plaatsvindt. Een goed inzicht in het netwerkverkeer zorgt ervoor dat uw organisatie ‘in control’ is en tijdig kan anticiperen wanneer dat nodig is. Maar hoe pak je dat nu aan als organisatie?

Met een Advanced Network Security Audit (ANSA) krijgen organisaties snel en duidelijk inzicht in de werkelijke communicatie, de assets, de risico’s en kwetsbaarheden die deel uitmaken van de scanneroplossing en het verbonden OT-netwerk. Chris van den Hooven, senior consultant bij Hudson Cybertec, licht toe: “Met de ANSA wordt enkele weken het netwerkverkeer gemonitord en beoordeeld. Dit geeft inzicht in al het netwerkverkeer dat heeft plaatsgevonden tijdens de monitoringperiode. De resultaten worden geanalyseerd door de specialisten van Hudson Cybertec. Hiermee wordt eventueel afwijkend netwerkverkeer in kaart gebracht.” Een beknopte rapportage geeft een overzicht van alle gedetecteerde assets, verbindingen, kwetsbaarheden, onveilige en/of onwenselijke communicatie en aangetroffen technische problemen.

Voor het uitvoeren van de ANSA gebruikt Hudson Cybertec, cybersecurity solution provider voor de OT, de innovatieve oplossing OT Insight. Van den Hooven: “Deze oplossing bewaakt en verzekert de continue, correcte en voorspelbare werking van real-time industriële besturingssystemen om storingen te voorkomen en uitval te verminderen.”

OT Insight is ontwikkeld vanuit 100 procent OT-perspectief en is gebaseerd op Duits/Nederlandse innovatie. De oplossing is specifiek ontwikkeld voor omgevingen die werken met industriële protocollen, zoals EtherCAT, Profinet of IEC-104, en ondersteunt specifieke functies zoals deterministische communicatiemodellen, data-integratie voor continue verbetering en automatisering, evenals prioritering van herstelacties. De organisatie krijgt inzicht in wat er ‘werkelijk’ gebeurt op het OT-netwerk. OT Insight biedt een compleet beeld van alle apparaten, verbindingen, kwetsbaarheden, onveilige communicatie en mogelijke technische problemen op het OT-netwerk. “Wet- en regelgeving voor cybersecurity is volop aan het veranderen”, licht Van den Hooven toe. “Om hieraan te kunnen blijven voldoen, wordt monitoring van de OT-omgeving steeds belangrijker voor organisaties.”

Om als organisatie op een laagdrempelige wijze kennis te maken met de voordelen die monitoring van de OT-omgeving biedt, is het laten uitvoeren van een ANSA ideaal. In korte tijd krijgt de organisatie nieuwe inzichten over het OT-netwerk en is men in staat hiermee de digitale weerbaarheid van de organisatie te verhogen.

Meer weten over OT Insight? Laten we een kopje koffie drinken!

Bron: WaterForum, september 2022

HUDSON CYBERTEC

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.