Hoe de procesindustrie profiteert van NIS2

Nadat Nederland een aantal jaren geleden al kennis mocht maken met de NIS (Network and
Information Security) ‘directive’ en de daaruit voortvloeiende Wbni (Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen) is het inmiddels tijd voor een opvolger, de NIS2. Over ongeveer een jaar zullen bedrijven en organisaties die NIS2-plichtig worden, moeten voldoen aan de aangescherpte wetgeving die hieruit voortkomt. De nieuwe wetgeving hiervoor is op dit moment in voorbereiding. De internetconsultatie die oorspronkelijk vóór afgelopen zomer zou plaatsvinden lijkt nu voor de tweede keer vertraagd, terwijl de door de Europese Unie gestelde datum, waarop alle lidstaten van de Europese Unie de richtlijn geïmplementeerd moeten hebben in nationale wetgeving, met rasse schreden nadert.

Gelukkig komt de NIS2 voor veel organisaties in de procesindustrie niet als verrassing. Veel organisaties in de betrokken sectoren dienen al te voldoen aan de NIS. De NIS2 vormt voor hen vooral een aanscherping
van de wetgeving. De sector neemt cybersecurity net als veiligheid zeer serieus en is vaak al verder dan andere sectoren. Zo zijn sommige organisaties al jaren bezig om niet alleen hun eigen digitale weerbaarheid op orde te houden, maar kijken zij ook naar de cybersecurity-volwassenheid van hun
toeleveranciers en de cybersecurity van de producten en oplossingen die zij leveren, daarbij geholpen door Hudson Cybertec en Kiwa. De bedrijven hebben er belang bij dat hun leveranciers producten en diensten leveren die aansluiten bij hun eigen behoeften en hun vaak scherpere veiligheidsbeleid.

De NIS2 gaat in op de ketenverantwoordelijkheid van toeleveranciers en speelt daarmee de procesindustrie in de kaart. Waar bedrijven eerst leveranciers moesten overtuigen van de noodzaak van cybersecurity, worden zij nu in de rug gesteund door de NIS2. Immers, de NIS2 legt ook verantwoordelijkheid neer in de toeleveringsketen en verplicht leveranciers cybersecurity te implementeren binnen hun organisatie, producten en diensten. En ook weer binnen hun eigen keten. Zo neemt de digitale weerbaarheid binnen de hele keten toe en maakt dit ook de procesindustrie zelf weerbaarder.

Bij Hudson Cybertec en Kiwa is te zien dat bedrijven in de procesindustrie, net als toeleveranciers,
steeds vaker hun heil zoeken bij de IEC 62443 (het internationale de facto
normenkader voor cybersecurity binnen de Operationele Technologie) om compliant
te worden aan wet- en regelgeving en om cybersecurity gestructureerd en risicogestuurd te managen. Het normenkader wordt gebruikt voor certificering van productontwikkeling
en voor aantoonbaarheid van overeenstemming met technische vereisten volgens de ‘security levels’ uit de norm. Zo worden niet alleen bedrijven, maar ook de toeleveringsketen binnen de procesindustrie digitaal weerbaarder.

Bron: Process Control, 6-2023

HUDSON CYBERTEC

In de spotlight

Wet- en regelgeving zoals de aankomende Europese NIS2 directive (Network & Information Security) verplicht u aantoonbaar in controle te zijn over uw OT omgeving.

IEC 62443 norm

De IEC 62443 norm biedt uw organisatie handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van uw IACS-omgeving. Implementatie van de norm verbetert het cybersecurityniveau van de OT-/ICS-/SCADA-omgeving van uw organisatie.

De IEC 62443 is het internationale cybersecurity normenkader voor de operationele technologie (OT). Het kader bestaat uit een verzameling van normen, technische rapporten en gerelateerde informatie voor het beveiligen van Industrial Automation and Control Systems (IACS).

lees meer

Het IEC 62443 Competence Center van Hudson Cybertec heeft een zeer ruime ervaring met deze norm. Wij spelen een actieve rol in de ontwikkeling van de norm, in samenwerking met de NEN, dragen deze internationaal actief uit en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld rondom de IEC 62443.

lees meer

Het wordt voor organisaties steeds belangrijker om aan te kunnen tonen dat de digitale security van de OT-omgeving in overeenstemming is met normenkaders. Het is dan ook mogelijk om (delen) van uw IACS-omgeving te certificeren volgens de IEC 62443.

lees meer

Wanneer u meer wilt weten over deze norm en behoefte heeft aan training voor het toepassen ervan binnen uw eigen organisatie of bij uw opdrachtgevers, dan heeft Hudson Cybertec een aantal zeer interessante trainingen voor u.

lees meer

De IEC 62443 norm biedt organisaties handvatten voor het verbeteren van de digitale beveiliging en veiligheid van OT-/ICS-/SCADA-omgevingen.

lees meer

Hoe digitaal veilig is uw organisatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. We houden u dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom onze dienstverlening op gebied van cybersecurity.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
© 2024 Hudson Cybertec